Lepoon-levyn raita 5: Ilmoitus

kuva: Juha Hassila

Tämä laulu päätyi suoraan sävellysvaiheesta ääniraidaksi vain viikkoa ennen Lepoon-levyn lopullista miksausta. Koko laulu syntyi puolivahingossa. Olin luonnostellut laulun sanoja kuukausia aikaisemmin, mutta luomistyö ei tuntunut etenevän, joten unohdin keskeneräisen työn laatikon pohjalle.

Olin jo alustavasti päättänyt Lepoon-levyn laulut, mutta en ollut aivan tyytyväinen lopputulokseen. Kun Katja laatikkoa siivotessaan löysi roskalta vaikuttavan töhryisen paperin, päätin, että on aika tehdä vielä yksi uusi laulu.

”Ilmoitus” kertoo siitä, että Jumala puhuu, vaikka emme sitä aina huomaakaan (Job 33:14). Se on yritys ilmaista taiteen keinoin se, mistä teologit käyttävät paperinkuivia nimityksiä ”yleinen ilmoitus” ja ”erityinen ilmoitus”. Yleinen ilmoitus viittaa Jumalan puheeseen luonnossa, omassatunnossa ja elämänkohtaloissa; erityinen ilmoitus tarkoittaa Jumalan puhetta ihmiseksi tulleessa Pojassaan Jeesuksessa, josta Raamattu kertoo. Yleinen ilmoitus ikään kuin herättää kaipuun Jumalan puoleen, ja erityinen ilmoitus vastaa tuohon kaipuuseen. Käytännössä ei kuitenkaan aina ole selvää, kummasta puheesta on kyse; Jumala kun ei alistu lokerointiin, vaan toimii niin kuin tahtoo.

Moni sanoo, ettei Jumalaa ole, koska häntä ei näe eikä kuule. Moni Jumalaan uskovakin kokee, ettei kuule Jumalan ääntä. Mutta osaammeko kuunnella oikealla tavalla? Olemmeko valmiita kuulemaan sen, mitä meille puhutaan? Kuuntelemmeko avoimin korvin? Tätä kysyn itseltänikin yhä uudestaan.

Jumalan puhe ei  aina ole yksiselitteistä eikä suoraa; usein hän puhuu monikerroksisesti, kuvin ja symbolein. Sellainen puhe on usein lempeämpää ja helpommin kuunneltavaa.

Jumala käyttää ihmisiä eri tavoin puheensa välikappaleina. Minulle hän on antanut musiikin lahjan ja kehottanut käyttämään sitä. Toisilla on kyky vangita Jumalan puhetta valokuviin; yksi sellainen on ystäväni Juha Hassila, jolta pyysin kuvitusta tähän lauluun. Tämä video on yhteinen projektimme – toivon nöyrästi, että kuulisit sen kautta Kaikkivaltiaan kuiskauksen.