Jeesus Lähi-Idässä nyt: kolme yllättävää näkökulmaa

Minulla oli suuri etuoikeus isännöidä jännittävää lähetystyön tapahtumaa, jollaista ei ollut Turussa ennen nähty. Kristillisen SAT7-televisioyhtiön johto piti kokouksia ja luennoi Mikaelin seurakuntakodissa 20.-23. syyskuuta 2018. Yleisötilaisuuksissa saimme kuulla tuoretta tietoa Lähi-Idän ja Pohjois-Afrikan kristityistä ja television tärkeästä merkityksestä heille.

Alueella on meneillään nopea ja dramaattinen muutos, jota tiedotusvälineet eivät juurikaan noteeraa. Kyse ei ole tietoisesta sensuurista, vaan sokeudesta sille, mikä on olennaista ja mikä muuttaa maailmaa. Tässä muutamia näkökulmia, jotka voivat olla uusia ja yllättäviä, jollet tunne entuudestaan SAT7-yhtiötä, tai vaikka tuntisitkin.

1. Muslimit kokevat kristinuskon yleisesti turvallisena.

Länsimaissa usein luullaan, että muslimille suurin mahdollinen uhka on kristinusko; sitä saatetaan piilotella esim. maahanmuuttajilta korrektiuden nimissä. Tosiasiassa ateismi on muslimille suurempi kauhistus. Muslimit eivät yleensä vainoa syntyperäisiä kristittyjä, sillä se on Koraanin vastaista. Toki kristinuskoon kääntymisestä voi saada kuolemantuomion monissa maissa, mutta niin voi ateismistakin.

Yhä useampi kuitenkin kääntää selkänsä islamille. Jatkuvat, laajenevat konfliktit muslimien kesken (myös sunnimuslimien kesken, esim Syyriassa, mikä on varsin uutta) saavat tavalliset muslimit kyseenalaistamaan perinteensä ja etsimään elämän tarkoitusta oman uskonnon ulkopuolelta.

Moni vanhempi kokee, että kristillinen SAT7 Kids –kanava on ainoa asia, mikä saa heidän lapsensa nukkumaan yönsä rauhallisesti. Kanava lähettää mm. syyrialaisen opetussuunnitelman mukaista kouluopetusta, jolle pakolaisleireillä on huutava tarve. Ohjelma on hyvin suosittu myös Egyptissä, vaikka siellä puhutaan arabian eri murretta. Opetus sisältää kristilliseen ihmiskuvaan perustavaa opetusta lähimmäisen rakastamisesta ja erilaisuuden kunnioittamisesta. Myöskään raamattuopetusta sisältävät ohjelmat eivät hyökkää ketään vastaan, vaan keskeisenä arvona on kunnioittaa kaikkia ihmisiä. Sellainen on monelle täysin uutta ja ihmeellistä.

2. Muutos lähtee naisista ja lapsista.

Lähi-Idän kulttuuri on perinteisesti mieskeskeinen, naiset ovat olleet kotona oppimatta lukemaan. Television kautta tapahtuva muutos tulee kuitenkin suoraan koteihin, jossa naiset ja lapset ovat muutoksen airuina. Lasten ohella naiset opettelevat lukemaan tv:n välityksellä. Kulttuurinsa vastaisesti lapset uhmaavat vanhempiaan ja naiset miehiään saadakseen katsoa kristillistä televisiokanavaa, koska se on ainoa mikä tuo toivoa elämään.

Lapsissa on tulevaisuus, he ovat tulevaisuuden päättäjiä. Kun lapset omaksuvat varhain näkemyksen lähimmäisen kunnioittamisesta, sillä on kauaskantoiset vaikutukset rauhanprosesseihin.

Suurin rauhanprosessi tapahtuu sydämissä, kun muslimit joukoittain kääntyvät Jeesuksen puoleen. Käännynnäisten joukko kasvaa kiihtyvällä vauhdilla kaikkialla, erityisesti persiankielisten keskuudessa, myös Euroopan puolella. Nyt puhutaan miljoonista, pian ehkä kymmenistä miljoonista. Voimme vain arvailla, miten tämä kaikki muuttaa maailmaa.

3. Vainotut kristityt eivät pelkää.

Sata vuotta sitten Lähi-Idässä asui merkittävä kristillinen vähemmistö; nyt siitä on rippeitä lähinnä Egyptissä. Muissa maissa kristillinen kirkko on hyvin pieni, mutta se muodostuu pääosin islamista kääntyneistä, jotka ovat hengenvaarassa uskonsa tähden. Luulisi, että nämä haluaisivat lähteä pakoon; osa haluaakin. Luulisi myös, että he välttelisivät julkisuutta salatakseen uskonsa.

Päinvastoin. Kun vainottuun kirkkoon tuodaan tv-kamera, kaikki haluavat näkyä lähetyksessä. Mikään ei ole heille suurempi ilo ja kunnia, kuin todistaa uskonsa näyttämällä kasvonsa miljoonille katsojille. ”Vaino on meille kruunu”, he sanovat, ”älkää ottako sitä meiltä pois”.

Tällainen vetää hiljaiseksi. Tuntuu absurdilta seuraavassa hetkessä pohtia, uskallanko julkaista seurakuntavaaliehdokkaan sähköpostiosoitteen tai miettiä, miltä momentilta maksetaan tämänkertaiset kirkkokahvit. Meidän kirkossamme kuluu niin paljon aikaa turhuuteen ja tuulen tavoitteluun, että välillä ihan oksettaa.

Onneksi meilläkin tapahtuu.

Meilläkin on nimittäin keskuudessamme vainottuja kristittyjä – ja muslimeja, jotka ehkä haluavat tulla sellaisiksi. Se vähä, mitä olen heidän kanssaan ollut tekemisissä, on saanut minut ymmärtämään, että he eivät ole kirkolle taakka vaan lahja. Kenties he eivät ole kirkolle ainoastaan lisäresurssi vaan peräti kirkon toivo ja tulevaisuus. Aikanaan, kun juutalaisten enemmistö hylkäsi Jeesuksen, evankeliumi lähti leviämään pakanoiden keskuudessa. Paavali toteaakin, että Israelin luopumus on tullut pakanoille siunaukseksi.

Kenties suomalaisten luopumus koituu samalla siunaukseksi arabeille, persialaisille ja turkkiaisille?


Yhteiskristillistä SAT7-yhtiötä tuetaan Suomessa mm. Suomen Lähetysseuran (SLS), Sanansaattajien (Sansa) sekä Kansanlähetyksen (SEKL) kautta. Nämä ovat evankelisluterilaisia lähetysjärjestöjä. SAT7 lähettää ohjelmaa arabiaksi, turkiksi ja persiaksi (farsiksi). Lisätietoa SAT7-yhtiöstä: http://sat7.org/