Jae jakeelta: Psalmi 1:4

Niin ei käy jumalattomien. He ovat kuin akanat, joita tuuli ajaa.

Akana eli ruumen on jyvästä puitaessa irtoava roska. Raamatun aikana akanat erotettiin jyvistä viskaimella; sitä pyöritettäessä kevyet akanat lensivät keskipakovoiman vaikutuksesta pois, mutta painavammat jyvät jäivät talteen. Johannes Kastaja kertoo Jeesuksesta: ”Hänellä on kädessään viskain, ja sillä hän puhdistaa puimatantereensa viljan. Jyvät hän kokoaa aittaansa, mutta ruumenet hän polttaa tulessa, joka ei koskaan sammu.” (Matt. 3:11-12)

Kohtaamme elämässä väistämättä koettelemuksia. Raamattu vakuuttaa, että ne eivät ole mielivaltaisia, vaan niillä on hyvä tarkoitus. Jokainen koettelemus on kuin viskaimen pyörähdys: se, mikä on arvotonta, lentää pihalle.

Yksilöinä meissä on paljon turhaa ja tarpeetonta painolastia. Jos Jumala koettelemusten kautta puhdistaa meidät tästä turhasta, se on armoa, ei rangaistus.

Mutta enemmän kuin yksilön, Raamattu puhuu seurakunnan koettelemuksista. Hyvinvoinnin keskellä seurakuntaan kuuluu paljon näennäisen hurskasta porukkaa. Kun usko lakkaa olemasta trendikästä ja vainot tulevat, yksi jos toinenkin hylkää kirkon ja Kristuksen. Johannes kirjoittaa: ”He ovat lähtöisin meidän joukostamme, mutta he eivät olleet meidän joukkoamme. Jos he olisivat kuuluneet meihin, he olisivat pysyneet keskuudessamme. Mutta täytyihän käydä ilmi, etteivät kaikki kuulu meihin.” (1 Joh. 2:19)

Koeteltuun seurakuntaan kuuluu sitoutunut joukko ihmisiä, joka aidosti turvautuu Jumalaan ja noudattaa Heprealaiskirjeen kehotusta: ”Pitäkäämme huolta toinen toisestamme ja kannustakaamme toisiamme rakkauteen ja hyviin tekoihin. Me emme saa lyödä laimin seurakuntamme yhteisiä kokouksia, niin kuin muutamilla on tapana, vaan meidän tulee rohkaista toisiamme, sitä enemmän mitä lähempänä näette Herran päivän olevan.” (Hepr. 10:24-25)

Kysymys itselle:

Millaisia koettelemuksia minun kirkkoni ja seurakuntani kohtaa tänä päivänä? Ajavatko ne minua kauemmas seurakunnasta vai syvempään sitoutumiseen?

Rukous:

Jeesus, auta minua ymmärtämään, mikä merkitys seurakunnalla on minulle. Näytä, mitä hyvää voin siltä saada – ja mitä voin sille antaa.