Jae jakeelta: Psalmi 2:6

 

 »Minä itse olen asettanut kuninkaani
Siioniin, pyhälle vuorelleni!» Psalmi 2:6

Tässä paljastuu syy, miksi Jumala nauraa tämän maailman hallitsijoille. Hän on jo perustanut oman valtakuntansa maan päälle, asettanut kuninkaansa Siioniin. Mennyt verbimuoto julistaa varmuutta ja pysyvyyttä, samoin sanavalinta: verbi nashak voi viitata joko sulan metallin muottiin valamiseen tai öljyllä voiteluun, joka on kuninkaan virkaanasettamisriitti. Jumalan valitseman kuninkaan valta on sementoitu, sinetöity, hänet on jo asetettu virkaansa, hän hallitsee jo. Kaikki muu kuninkuus on alisteista hänen vallalleen. Jeesus sanoi Pilatukselle, joka tuomitsi hänet kuolemaan:

”Sinulla ei olisi minuun mitään valtaa, ellei sitä olisi annettu sinulle ylhäältä.” (Joh. 19:11)

Siion tarkoittaa Jerusalemin temppelivuorta. Vanhan testamentin uhrikultin aikana temppelin kaikkein pyhin, jossa liiton arkkia säilytettiin, oli Jumalan asuinsija maan päällä. Nimi Siion voi viitata myös koko Jerusalemiin, pyhään kaupunkiin, joskus myös koko Israeliin ja/tai kristilliseen kirkkoon. Symbolisesti se tarkoittaa siis Jumalan valtakuntaa maan päällä.

Psalmin ensimmäiset kuulijat yhdistivät maininnan Siionin kuninkaasta Daavidiin ja myöhemmin hänen poikaansa Salomoon. Daavidin valtaistuinta pidettiin jo tuolloin ikuisena. Ikuinen se onkin, muttei maallisen Israelin valtaistuimena, vaan kuvana Jeesuksen kuninkuudesta. Jeesus on Daavidin Poika 14. alenevassa polvessa ja tämän valtaistuimen laillinen perijä. Kaikki, mitä tuosta valtaistuimesta on kirjoitettu, toteutuu lopulta Jeesuksessa, joka hallitsee aina ja ikuisesti.

Kysymys itselle:

Uskonko, että Jeesuksella on ”kaikki valta taivaassa ja maan päällä” (Matt. 28:18)? Miten se näkyy elämänvalinnoissani?

Rukous:

Rakas Jeesus, herätä minussa luja usko siihen, että silloinkin kun vääryys näyttää vallitsevan, sinulla on viime kädessä kaikki valta.