Valoon-levyn laulujen esittely: Mikä on ihminen

Useimmat lauluni sisältävät viittauksia Raamattuun, mutta vain muutaman laulun olen tehnyt lähes pelkästään Raamatun tekstiin. ”Mikä on ihminen” on näistä oma suosikkini. Psalmi 8 puhuttelee minussa sekä älyllistä että emotionaalista puolta. Synnyin ensimmäisen kuulennon jälkeiseen hybrikseen, ja minuun on jo pienenä istutettu kiinnostus avaruustutkimusta kohtaan. Näkyvän taivaan ihmettely on minulle yksi elämän perustoiminnoista.

En ymmärrä ihmisiä, jotka etääntyvät Jumalasta ihmisen teknisen kehityksen takia. Mitä enemmän tutustun tieteen näkemykseen maailmankaikkeudesta, sitä pienemmältä ihminen tuntuu – ja sitä suuremmalta Jumala. Tällainen yleisinhimillinen pyhyyden ja peljättävyyden kokemus ei pelasta ihmistä, mutta luo mielestäni peruslähtökohdan terveelle Jumala-suhteelle. Jos tunne ihmisen pienuudesta katoaa, ei mikään teologinen kikkailu voi tuoda ihmistä Kristuksen luo. Toisaalta Jeesuksen merkitys ymmärretään väärin, jos kuvitellaan että hän on poistanut kokonaan Jumalan ja ihmisen välisen eron. Lunastettuna ja pyhitettynäkin ihminen on edelleen pieni. Tällä laululla haluan vaalia tätä itselleni rakasta pienuuden kokemusta.

Pienuuden kokemusta korostaa myös koruton, kokonaan nuotinnettu pianosovitus vailla taustabiittiä tai tehosteita. Samalla se heijastelee lapsuuteni äänimaisemaa, jossa klassinen musiikki oli etusijalla. Nuoruudessa etäännyin klassisesta musiikista ja populaarimusiikin kautta löysin tieni gospeliin. Kun vuonna 1991 äänitin tämän kappaleen ensi kerran, se oli ensimmäinen viite klassisten elementtien paluusta musiikkiini. Nykyään en mielelläni erottele eri musiikkityylejä jyrkästi, vaan pidän nimenomaan niiden yhdistelystä, kuten Valoon-levyn kokonaisuus viestittää.

Teologisesti psalmissa 8 on myös syvempi taso. Tämä ilmenee heprealaiskirjeessä, jossa psalmia on siteerattu kreikaksi ja merkitys näyttäytyy erilaisena (Hepr. 2:6-7): ”Lyhyeksi aikaa sinä asetit hänet enkeleitä halvemmaksi, mutta sitten seppelöit hänet kirkkaudella ja kunnialla.” Tämäkin psalmi, kuten lähes kaikki psalmit, kertoo lopulta Kristuksen sovitustyöstä. Hän tuli pieneksi, mutta hänet korotettiin. Vain hän on vapaaehtoisesti astunut korkeudesta syvyyteen, siksi vain hänellä on kaikki valta taivaassa ja maan päällä.

Sävel ja sanat: 1991
Äänitys: 2014
Sähköpiano: Roland
Biitti: ei
Sähköpianon soolosoitin: akustinen piano
Kitara: ei

Raamattuviite: Psalmi 8

Sanat: Kun minä katselen sinun taivastasi, sinun sormiesi tekoa | kuuta ja tähtiä, jotka sinä olet luonut | niin mikä on ihminen, että sinä häntä muistat | ja ihmislapsi, että pidät hänestä huolen? | Ja kuitenkin sinä panit hänet hallitsemaan kättesi tekoja | asetit kaiken maan hänen jalkainsa alle. | Oi Herra, kuinka korkea onkaan sinun nimesi kaikessa maassa | sinun, jonka valtasuuruus yltää yli taivaiden! | Mutta mikä on ihminen, että sinä häntä hoivaat | Tai ihmislapsi, että vierellensä jäät? | Ja kuitenkin sinä teit hänestä lähes jumalolennon | seppelöitsit hänet kirkkaudellasi. | Kun minä katselen sinun taivastasi | sinun sormiesi tekoa | kuuta ja tähtiä, jotka sinä olet luonut | niin mikä on ihminen?