Valoon-levyn laulujen esittely: Valoon

Valoon-levyn nimikkolaulu – alunperin nimeltään ”Tulkaa valoon” – on opiskeluaikaista tuotantoani. Sen päätyminen albumille ei ollut itsestään selvää. Olin empinyt kappaleen julkaisemista pitkään, kolmesta eri syystä.

Ensinnäkin ”Valoon” oli tehty isompaa kokonaisuutta, Blues-passiota varten, joka tuntuu olevan yksi ikuisuusprojekteistani. Totesin kuitenkin, ettei kyseinen passio ei välttämättä valmistu koskaan, ja olisi siksi tyhmää hyllyttää siihen jo tehdyt biisit lopullisesti.

Toinen empimisen syy oli avaussäkeistössä oleva viittaus ulosteisiin, jonka pelkäsi herättävän tarpeetonta närää, tai ainakin kummastusta. Kyseessä on kuitenkin suora lainaus Jeesuksen omista sanoista, joten tuumin että kovin mönkään ei voi mennä.

Kolmas syy oli laulun sanojen ankara ja ehdoton sävy, joka oli ajan myötä alkanut vaivata. Jouduin kysymään itseltäni: edustaako ”Valoon” sellaista teologiaa, jota yhä kannatan ja edustan, vai olenko kasvanut ulos nuoruuden ehdottomuudestani? Prosessoin tekstin sanoman moneen kertaan uudestaan ennen kuin pystyin taas samastumaan siihen. Prosessi oli terveellinen, ja osoitti, että pohjimmiltaan käsitykseni Jumalasta ei ole vuosikymmenten aikana muuttunut suuntaan eikä toiseen, vaikka moni elämänkökemus onkin sitä koetellut.

”Valoon” kertoo Jumalan rakkaudesta, mutta ankaralla tavalla. Se kertoo siitä ehdottoman totuudellisuuden vaatimuksesta, joka niin usein estää meitä ottamasta Jumalan rakkautta vastaan. Kaipaamme Jumalan valoon, rakkauden valoon; samalla kuitenkin pelkäämme valoa, koska se näyttää että olemme paljon syntisempiä kuin luulimme. Siksi jäämme usein mielummin pimeään – kiukuttelemaan, että miksei Jumala valaise. Valaisisi kyllä, jos emme kaihtaisi valoa.

Vaikka ”Valoon” on ankara laulu, se on ennen kaikkea tarkoitettu rohkaisuksi. Uskon että Jumala haluaa uudistaa meitä, jos vain olemme valmiita uudistettavaksi. Hän tahtoo yhä uudestaan puhdistaa meidät kaikesta siitä, mistä itse emme pysty. Se on armoa, suurta armoa.

Musiikillisesti ”Valoon” on yksinkertainen piano-blues, jota on tehostettu hiljaisella kitaralla ja jousilla. Itseäni puhuttelee voimakkaasti tällaisen hitaan bluesin patoutunut intensiteetti. Siinä yksinkertaisista aineksista syntyy jotain suurta. Kaikista musiikin lajeista juuri tämä minusta välittää Raamatussa esiintyvän lain ja evankeliumin vastakohtaisuuden kaikkein terävimmin.

Sävel ja sanat: 1993
Äänitys: 2014
Sähköpiano: Roland
Biitti: ei
Sähköpianon soolosoittimet: piano, jouset
Kitara: kyllä

Raamattuviitteet: Matt. 15:11,17-20    Joh 3:17-19    1 Joh 1:7

Sanat: Ei voi ihmistä saastuttaa se mitä ihminen syö | Sillä kaikki kuona ulostuu | Vaan ihmisen oma sydän on lähde kaiken pahan | Ja sanoistamme meidät tuomitaan | Ei Jumalan valtakunta ole maailmasta | Sekin syntyy salassa sydämen | Jokainen, joka uskoa tahtoo Poikaan Ihmisen | Saa häneltä uuden sydämen | Tulkaa valoon, tulkaa valoon | Joka sydämenne puhdistaa | Tulkaa valoon, tulkaa valoon | Isä taivaan teitä rakastaa | Ei Jumalan valtakunta ole niiden paikka | Jotka luottavat näkyvään | Jotka tahtovat uskoa yksin selviävänsä | Mutta jäävät yksin pimeään | Minun Isäni asuu korkealla pyhyydessä | Mutta myöskin luona särkyneen | Hän heikkoa auttaa, syntistä armahtaa | Hänen valonsa loistaa pimeyteen | Tulkaa valoon, tulkaa valoon | Joka sydämenne puhdistaa | Tulkaa valoon, tulkaa valoon | Isä taivaan teitä rakastaa.