Kohti rakkautta vai siitä poispäin?

Poikkeuksellisesti julkaisen uuden lauluni sanat ennen säveltä. Tämä siksi, että laulun sanoma on niin ajankohtainen ja polttava.

Olen surullisena seurannut keskusteluja, joita tasa-arvoisen avioliittolain hyväksyminen on kirvoittanut. Sekä kannattajat että vastustajat tuntuvat toimivan ikään kuin transsista käsin, hysteerisesti puolustaen omaa näkemystään sivistyneen yhteiskunnan luovuttamattomana kivijalkana. Molemmilta unohtuu, että sivistynyt keskustelija pohtii asioita eri kanteilta ja pyrkii kuuntelemaan toisen perusteluja. Samaan aikaan Suomessa on miljoona muuta ongelmaa: työttömyys, köyhyys, perheväkivalta, maaseudun autioituminen jne. Näille viittamme kintaalla. Niistähän ei voi vain väitellä – niihin pitäisi oikeasti puuttua.

Eniten minua kuitenkin surettaa se, miten paljon me uskovaiset ihmiset käytämme energiaamme toisten tuomitsemiseen sen sijaan että käyttäisimme sen Jeesuksen rakkauden välittämiseen. Jostain olemme saaneet päähämme, että se olisi oikeutettua tai että Raamattu jopa velvoittaisi siihen.

Raamattua tunteva voi nähdä allaolevassa tekstissä useiden raamatunkohtien kaikuja; nostan tässä esiin yhden kohdan:

”Ja sentähden, että laittomuus pääsee valtaan, kylmenee useimpien rakkaus.” (Matt. 24:12, vuoden 1938 käännös)

Alkuteksissä sana ”rakkaus” on tässä ”agape”. Se viittaa Jumalan pyyteettömään  rakkauteen, jota ihmisillä ei ole itsessään. Tässä ei siis puhuta ihmisistä ylipäänsä, vaan kristityistä, todellisista uskovista, joilla on Jeesuksen rakkaus sisimmässään. Laittomuuden valtaan pääsy saa useimmat kristityt kääntämään selkänsä rakkaudelle. Tämä lopun ajan merkki toteutuu kaikkialla ympärillämme juuri nyt.

Paavali varoittaa Galatalaiskirjeessä uskovaisia lakihenkisyydestä hyvin ankaraan sävyyn. Tämäkin laulukin on ankara, mutta mielestäni tarpeellinen. Enkä väitä ettenkö itse kuuluisi joukkoon, jonka on tehtävä parannus ja palattava uskon ytimeen, rakkauteen ja armoon. Se on ainoa toivomme.

 

KYLMENEE (c) Jaakko Paakkanen 2014

 

Kaikki on kätketty löydettäväksi

Vapahtajassa joka taivaasta läksi

Hetken jo kuljit pelastustasi kohti

Vaan ohitit sen, mikä harhaan sut johti?

 

Lapsena leikit esineen piilotusta

Vaan tämä on totta – on mieleni musta

On piilossa rakkaus, on jäljellä kaipuu

Opastajamme ääni yhä sanasta kaikuu:

 

Kylmenee, nyt ohitse kuljet

Rakkauden aarteelta silmäsi suljet

Kylmenee, on suuntasi väärä

Täyskäännös tee ja löydä päämäärä!

 

Sanoma tää on meille täydellisille

Uskomme aitauksessa kyyhöttäville

Kun syntiä nään, unohtuuko jo risti?

Armahdetusta kuoriutuu moralisti

 

Et merkkejä nää, vaikka ennustat säätä

On useimman rakkaus jo kylmempi jäätä

Turhaanko kaikki osaksemme on tullut?

Herätkää pian, pysähtykää, te hullut!

Kylmenee, nyt ohitse kuljet

Rakkauden aarteelta silmäsi suljet

Kylmenee, on suuntasi väärä

Täyskäännös tee ja löydä päämäärä!