Laulun esittely: Äänen kuulen

Ennen Valoon-levyä tätä laulua ei olllut aiemmin esitetty julkisesti, vaikka sen säveltämisestä oli yli 20 vuotta. Se jäi muiden laulujen varjoon aikana, jolloin lauluja syntyi tiuhaan tahtiin. Olin juuri monistanut kasetin nimeltä ”Saan elää”, jota myin ystäville sekä Kansan raamattuseuran opiskelijoiden kautta muutamia kymmeniä kappaleita. Tämä laulu syntyi pian kasetin valmistumisen jälkeen. Musiikillisesti se oli mielestäni yksinkertainen ja lattea, en saanut siihen kunnon potkua.

Vasta Valoon-albumia suunnitellessa syntyi svengaava sovitus, joka viimeisteli kokonaisuuden. Kappale sai aiempaa hillitymmän ja mystisemmän sävyn, mikä teki siitä sopivan levyn aloituskappaleeksi. Musiikillisesti ja teemallisesti se herättää odotuksen, että luvassa on jotain enemmän – mikä muodostaa aasinsillan seuraavan kappaleen nimeen.

”Äänen kuulen” on omakohtainen laulu. Se heijastaa ajatuksiani ajalta, jolloin olin tutustunut karismaattisiin ilmiöihin, kuten profeetallisuuteen ja palvovaan ylistykseen. Jo lapsena ja nuorena uskoin, että Jumala puhuu Raamatussa, mutta rukousta pidin enemmänkin omana puheenani Jumalalle. Nyt olin alkanut oivaltaa, että Rukouksessa myös Jumala puhuu. Hän puhuu sydämelleni koko ajan, ei vain silloin kun luen Raamattua. Usein en vain kuule Jumalaa muulta melulta – en syystä tai toisesta halua kuunnella tai osaa hiljentyä. Olin myös kokenut Jumalan puhuvan toisten ihmisten profetioiden kautta hyvin henkilökohtaisista asioista, mikä vahvisti uskoani ja auttoi yli aikustumisen kasvukipujen. Sain päivittäin rohkaisua Jumalan puheesta.

Myöhemmin olen oppinut, että Jumalan puheen kuuntelemisessa on monia sudenkuoppia. On tärkeää että tutkin kriittisesti Raamatun valossa kaikkea sitä minkä kuvittelen Jumalan puheeksi, sillä se saattaa olla suurelta osin toiveajatteluni ja omien ennakkokäsitysteni värittämää. Tämä laulu on kuitenkin yhä ajankohtainen. Jumala puhuu tänäänkin, jälleen samasta asiasta kuin silloin: ”Anna laulusi soida! Minä tahdon kuulua kauttasi!”

Sävel ja sanat: 1993
Äänitys: 2014
Sähköpiano: Roland
Biitti: swing
Sähköpianon soolosoittimet: vetopasuunna, oboe, puuhuilu, saksofoni
Kitara: akustinen

Raamattuviitteet:  Joh.10:27  | Joh.14:3 | Jer.1:7

Sanat:

Äänen kuulen hiljaisen | Takaa metelin suuren minua kutsuvan | Äänen kuulen syvimässä sopukassa sydämen | Äänen kuulen hiljaisen | Voiman tunnen taivaisen | Läpi voimattumuuden tuulen lailla saapuvan | Voiman tunnen päästä varpaisiin minut valtaavan | Voiman tunnen Jumalan | Rauhan saan valtavan | Kaikki murheet ja taakat harteiltani nostavan | Rauhan saan ei se ole maailmasta tunnen sen | Rauhan saan Jeesuksen | Äänen kuulen lempeän | Pojan Jumalan suuren minua käskevän | Anna laulusi soida maailman kuulla äänesi | sillä minä tahdon kuulua kauttasi.