Jae jakeelta: Psalmi 1:6

Herra ohjaa omiensa tietä, mutta jumalattomien tie päätyy tuhoon.

”Ohjaa” – oik. tietää, tuntee omiensa tien. Tässä käytetty heprean sana jada (tietää, tuntea) voi viitata myös myös sukupuoliyhteyteen tai puolisoksi ottamiseen. Paratiisikertomuksessa Adam ja Eva olivat ensin molemmat alasti, eivätkä he tunteneet häpeää. Myöhemmin, syötyään kielletystä puusta, he ”huomasivat (jada) olevansa alasti” eli yhtyivät toisiinsa – ja tämän jälkeen alkoivat etsiä lehviä suojautuakseen häpeältä. Siitä asti seksiin, alastomuuteen ja kaikkeen läheiseen yhteyteen on liittynyt häpeän elementti.

Mutta yhtyminen – tietäminen, tunteminen – oli silti osa Jumalan alkuperäistä, hyvää suunnitelmaa.

Jeesus sanoo olevansa ainoa tie Jumalan yhteyteen. Kun seuraamme tätä tietä, tulemme yhdeksi Jeesuksen kanssa, niin kuin mies ja nainen tulevat yhdeksi avioliitossa. Jeesuksen kautta saamme siis takaisin sen lankeemusta edeltävän läheisen yhteyden Jumalan kanssa, josta puuttuu häpeä puolin ja toisin:

  • Jeesus ei häpeä kutsua meitä veljikseen (Hepr. 2:11);
  • Paavali ei häpeä evankeliumia (Room. 1:16).

Tämä puhdas yhteys toteutuu vertauskuvallisesti avioliitossa, sakramentaalisesti seurakunnassa ja lopullisesti taivaassa, jossa seurakunta, Kristuksen morsian, naitetaan sulhaselleen:

Miehet, rakastakaa vaimoanne niin kuin Kristuskin rakasti seurakuntaa ja antoi henkensä sen puolesta pyhittääkseen sen. Hän pesi sen puhtaaksi vedellä ja sanalla voidakseen asettaa sen eteensä kirkkaana, pyhänä ja moitteettomana, vailla tahraa, ryppyä tai virhettä. (Hepr. 6:25-26)

Jumalattomien tie ”päättyy tuhoon” – hukkuu, tuhoutuu. ”Tie” voi tässä tarkoittaa myös tekoja tai toimintatapaa. Niiden elämäntapa, joilta puuttuu yhteys Jumalaan, ei kanna ikuista hedelmää; kaikki heidän pyrkimyksensä menevät hukkaan. He ovat rakentaneet identiteettinsä sellaisen toiminnan varaan, jonka on mahdotonta tuottaa hyvää lopputulosta. Tässä maailmassa he saattavan näennäisesti menestyä, mutta lopputuloksen kannalta kaikki heidän elämässään on turhuutta ja tuulen tavoittelua.

Kysymys itselle:

Ymmärränkö, miten paljon Jeesus minua rakastaa ja miten läheisessä suhteessa hän tahtoo kanssani olla?

Rukous:

Rakas Jeesus, liitä minut erottamattomasti itseesi, pidä lujasti kiinni, älä päästä koskaan irti!