Tämä olen minä! Elokuvamusiikkimessun saarna 19.1.2020

Elokuva-aiheinen messu oli Silvia-kanttorin 40-vuotis- sekä Aboa Gospel- ja Vox Michaelis -kuorojen 9-vuotisjuhlamessu.

Laulun This is me (sanatelokuvasta ”The Greatest Showman” esitti messussa Diandra & kuoro Silvia Kosken johdolla.

Saarnateksti on Johanneksen evankeliumin luvusta 4: Jeesus ja nainen kaivolla

 

”Piiloudu, he sanovat, sillä emme kaipaa rikkinäisiä osiasi”

Näin äskeisessä laulussa ”This is me”.

Miten monet kuulevatkaan toisilta ihmisiltä tämän saman viestin. Miten moni tuleekaan eri tavoin mitätöidyksi ja saa kuulla: sinua ei tarvita, sinä et kelpaa, emme halua nähdä sinua.

Pahinta ihmiselle ei suinkaan ole se, jos hänen tekojaan arvostellaan. Pahinta ei ole kuulla: ”teit väärin” tai ”epäonnistuit”. Sellainen viesti on usein hyödyllinen, vaikkei se kivalta tunnukaan. Jos on tehnyt väärin, voi pyytää ja saada anteeksi; jos ei ole saavuttanut tavoitettaan, voi yrittää uudelleen. Mutta jos saa kuulla olevansa vääränlainen ihminen, mitä voi tehdä? Paitsi piiloutua ja vaipua epätöivoon.

Nainen kaivolla

Jeesus kohtasi Sykarin kaivolla naisen, joka oli tehnyt syntiä, niin kuin jokainen meistä. Hän oli tenhyt vääriä valintoja, jotka olivat satuttaneet häntä itseään ja muita. Mutta se ei ollut naisen suurin ongelma. Ongelma oli, että hänet oli leimattu, syrjäytetty. Juutalaiset halveksivat samarialaisia. Samarialaiset halveksivat Sykarilaisia, kylää, jolle olivat antaneet nimen, joka tarkoittaa juopumusta. Ja Sykarin naiset, itsekin halveksitut, halveksivat tätä naista. Niin usein hän oli kuullut, että on hyödyttömistä hyödyttömin, että oli alkanut itsekin siihen uskoa. Hän tuli kaivolle päivän kuumimpaan aikaan, jolloin siellä ei ollut muita. Hän piiloutui, teki itsensä näkymättömäksi. Parasta mitä hän saattoi tehdä oli olla niin pieni ja huomaamaton kuin mahdollista, näin hän uskoi.

Sitten Jeesus pyysi häneltä vettä. Taivaan ja maan Herra tuli tuli kaivolle janoisena, ilman astiaa, ja sanoi: ”Tarvitsen sinun apuasi, muuten kuolen janoon.” Äkkiä nainen oli olemassa, tärkeä, korvaamaton. Hetken ajan koko Jumalan pelastussuunnitelman toteutuminen oli tämän naisen käsissä. Se muutti hänen elämänsä, käänsi kaiken päälaelleen.

Jeesus olisi voinut vain tulla ja sanoa: Sinä teet syntiä, makaat miehen kanssa, joka ei kuulu sinulle. Mutta se ei olisi muuttanut mitään, sen nainen tiesi muutenkin. Ja Jeesus kyllä otti puheeksi myös naisen synnit, ne piti kohdata. Mutta mikä muutti hänet oli se, että häneen uskottiin, hänelle annettiin vastuuta, että hän sai olla hyödyllinen ja näkyvä.

Myöhemmin nainen lähti kertomaan koko kylälle, kuka Jeesus oli. Hän teki sen ilman pelkoa, rohkeasti. Hän oli täysin muuttunut ihminen.

Sinä olet tärkeä!

Jeesukselle sinäkin olet tärkeä ja arvokas. Sinullakin on Jumalan suunnitelmassa ainutlaatuinen paikka, jota kukaan muu ei voi korvata. Sinulla on siis suuri vastuu ihmisistä, jotka tarvitsevat sitä, että juuri sinä tulet näkyväksi, elät rohkeasti omaa elämääsi ja löydät oman tapasi kirkastaa Jumalan kunniaa.

Toki sinulla on paljon opittavaa, paljon syntiä joka on tunnustettava ja josta on tehtävä parannusta. Mutta et ole milloinkaan turha ja hyödytön, et milloinkaan toivoton tapaus. Sinua tarvitaan, sinulla on paikka auringossa. Sen paikan täyttämien ei ole helppoa eikä yksinkertaista, mutta se on tuhat kertaa mielekkäämpää kuin olla näkymätön.

Ja sinun tehtäväsi on paitsi tulla näkyväksi myös nähdä. Sinun tehtäväsi on nähdä ihmiset ympärilläsi. Ne, joista pidät, ja ne joista et pidä. Ne, jotka tunnet, ja ne, joita et vielä tunne. Sinä tarvitset heistä jokaista, sillä ihmisyys on tarvitsemista. Juuri siinä Jeesus ilmaisee jumalallisen voimansa, kun sanot toiselle ihmiselle: tule auttamaan, tarvitsen sinua. Sillä jumalan seurakunnassa jokaisella on jotain annettavaa, jokaisella on armolahjansa ja tehtävänsä.

Jumalan voima tulee täydelliseksi vain heikkoudessa, se tulee näkyväksi siellä, missä ihmiset eivät rakenna omanarvontuntoaan mitätöimällä toisia, vaan nostamalla heitä esiin, tekemällä heistä tärkeitä ja korvaamattomia.

Ole siis rohkea ja nöyrä. Rohkea tulemaan näkyväksi ja nöyrä pyytämään apua. Muista, että jokainen kohtaamasi ihminen on ainutlaatuinen, jokaisella on sinulle jotain sellaista annettavaa, jota kenelläkään muulla ei ole, sinulle ja Jumalan valtakunnalle. Älä siis kulje ohi vaan kohtaa ihminen, jotta sana tulisi lihaksi ja Jumalan rakkauden voima näkyväksi.

Jokaisen tulisi saada sanoa sydämensä pohjasta: I am who I’m meant to be, this is me – Olen se, joksi minut on tarkoitettu. Tämä olen minä: Jumalan lapsi, rakastettu, armahdettu!